Περί αντιγράφων ασφαλείας

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου πάλευα να σώσω ένα pc το οποίο προσβλήθηκε από ιό. Η ζημιά που έκανε ήταν να διαγράψει μέρος από τα δεδομένα του χρήστη και κάποια άλλα να τα κάνει hidden. Μετά από πολλές ώρες πάνω στο pc ένα μεγάλο ποσοστό της ζημιάς κατάφερα να το διορθώσω. Δυστυχώς όμως ο Μέρφυ έκανε κι εδώ το παιχνίδι του και έτσι τα πιο σημαντικά για τη δεδομένη στιγμή αρχεία για τον user μου έχουν χαθεί για πάντα.

Μετά το πρώτο σοκ το οποίο έπαθε στο άκουσμα των νέων πήρε τη σωστή απόφαση. Αγόρασε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο – κόστους περίπου €70 για 500GB –  στον οποίο θα κρατάει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του. Έτσι οι πιθανότητες να χαλάσουν ταυτόχρονα και το pc και ο external HD μειώνονται δραματικά

Ίσως το κυριότερο πρόβλημα της διαδικασίας backup για κάθε user είναι ότι μετά από μια δύσκολη μέρα δεν έχει την παραμικρή διάθεση να σπαταλήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο για να κάνει backup της δουλειάς του. Οι εταιρίες που φτιάχνουν τα λειτουργικά συστήματα που όλοι χρησιμοποιούμε το γνωρίζουν αυτό κι έτσι έχουν μεριμνήσει ώστε να συμπεριλάβουν απλές αλλά αποτελεσματικές εφαρμογές backup στα πακέτα τους. Σημαντικό είναι πως μετά τη ρύθμιση της διαδικασίας, η οποία διαρκεί περίπου 5 λεπτά και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις από την πλευρά του user,  όλα γίνονται αυτόματα στην ώρα και τη μέρα την οποία εμείς θα ορίσουμε.

Για κανέναν λοιπόν δεν υπάρχει δικαιολογία να μην τα χρησιμοποιεί.

Παρακάτω θα βρείτε links για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όπως τα περιγράφουν βήμα-βήμα η Microsoft και η Apple για τα Windows και το Mac OSX αντίστοιχα:

Microsoft Windows

Back up your files

Restore files from back up

Set up or change automatic backup settings

OS X 

 – Time Machine

Σχετικό post: Όχι και τόσο “σκληροί”

Advertisements

4 Comments on “Περί αντιγράφων ασφαλείας”

  1. anonymous says:

    Ωραία τα λες…αλλά το manual back up παραμένει ένα απο τα πιο βαρετά πράγματα στον κόσμο.

  2. kou_kou_roukou says:

    Εδώ περιγράφω διαδικασία backup που είναι όμως αυτόματη. Απλώς πρέπει να αφιερώσεις 3 λεπτά να τη σετάρεις μια και μοναδική φορά

  3. network drive personal στον καθενα που ειναι σε storage δικο σου. στελνεις μια φορα θα τα σωζετε ολα εκει μεσα, θα δουλευετε απο κει μεσα. οποιος δεν το κανει και χασει αρχεια απλα αδιαφορεις και του λες ξαναδιαβασε το memo που ειχα στειλει.

  4. Αυτό έγινε εκτός εταιρίας. Εδώ παίζω όπως ακριβώς τα περιγράφεις


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s