Κακομαθημένοι ITήδες

Εσύ που δούλεψες για πολλά χρόνια σαν ΙΤ στο εξωτερικό αλλά τελικά η κακή σου τύχη σε έφερε σε ελληνική εταιρία, αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις. Το 95% των Ελλήνων χρηστών δεν είναι πρόθυμοι (βλέπεις, δε λέω ικανοί) να κάνουν απολύτως τίποτα μόνοι τους. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο από πλευράς γνώσεων αλλά όπως έχω ξαναπεί (http://wp.me/p1Oqbz-80) το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να μάθουν κάτι παραπάνω. Είναι προτιμότερο γι’ αυτούς να σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο τους στα τηλέφωνα με το ΙΤ αλλά όχι να μάθουν να κάνουν το παραμικρό. Δεν είναι δουλειά τους άλλωστε το File – Print. Ευτυχώς έχουν αποδεχτεί – βρίζοντας βέβαια – το restart.

Ας πρόσεχες που επέστρεψες λοιπόν. Α και καλωσήρθες!

Αφορμή για το post αυτό ήταν εξωτερικός συνεργάτης ο οποίος δούλευε όλη του τη ζωή στο εξωτερικό και ήρθε στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια (σε πολυεθνική – από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη). Σοκαρισμένος λοιπόν ακόμα, μου είπε μεταξύ άλλων πως οι Έλληνες users είναι οι λιγότερο όχι μόνο συνεργάσιμοι αλλά και πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε πέρα από τα απολύτως βασικά αν και το facebook το παίζουν στα δάχτυλα (όχι πως δε μου έχουν ζητήσει support και για το account τους εκεί – http://wp.me/p1Oqbz-8o).

Φυσικά και οι ξένοι συνάδελφοί μου, κάθε φορά που τους λέω ότι όλα αυτά που για τους δικούς τους users είναι απλή καθημερινότητα για τους δικούς μου είναι πυρηνική φυσική, πέφτουν απ’ τα σύννεφα. Άσε που πιστεύουν κατά βάθος ότι φταίμε εμείς που τους έχουμε κακομάθει. Και ίσως μέχρι ένα βαθμό δεν έχουν άδικο.

Advertisements

3 Comments on “Κακομαθημένοι ITήδες”

 1. dtsomp says:

  Σε κάποιο βαθμό φταίνε οι Έλληνες εργοδότες που έχουν αφήσει τον πήχυ να πέσει χαμηλά. Ναι μεν είναι μέρος της δουλειάς του IT να εκπαιδεύει/βοηθάει τους χρήστες αλλά υποτίθεται ότι μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης έχεις φιλτράρει τους υποψήφιους εργαζόμενους που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

  Που να δεις συμπεριφορά παλιότερων υπαλλήλων που τους βάλανε να χρησιμοποιούν υπολογιστές μετά από πολλά χρόνια στην δουλειά. “Σιγά μη κάτσω να μάθω υπολογιστή”.

  Ξαφνικά η απαίτηση για ECDL είναι τόσο καλή ιδέα…

  • Από τους πολύ παλιούς δεν έχω απαιτήσεις. Θα έπρεπε η ίδια η εταιρία να τους κάνει μερικά σεμινάρια. Από μόνοι τους δύσκολα θα μπουν στη διαδικασία. Ειδικά τώρα που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να πληρώσουν για να μάθουν. Όρεξη έχουν πάντως αν τους βοηθήσεις.

  • @dtsomp Αφ’ ενός έχεις δίκιο για το ECDL, αφ’ ετέρου είναι πια πολύ διαβλητό. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έγινε κριτήριο ανέλιξης δημοσίων υπαλλήλων, οπότε η πίεση για να βρεθούν τρόποι να χορηγηθεί πλαγίως έγινε συντριπτική.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s