Σύνδεση internet στα κοινόχρηστα

Το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε μεταξύ ποτών και μουσικής έπεσε στο τραπέζι η συνομιλία του φίλου Γιάννη με τους νέους του γείτονες οι οποίοι έπιασαν το ακριβώς διπλανό διαμέρισμα. Γνωρίστηκαν λοιπόν οι άνθρωποι, ξέρω περίεργο γιατί στις πολυκατοικίες δεν τα κάνουμε αυτά, και ο νέος γείτονας τον ρώτησε αν έχει σύνδεση internet και αν θα ήθελε να τη μοιράζονται. Φυσικά θα του πλήρωνε και το μισό πάγιο. Να σημειωθεί εδώ πως ο νέος ένοικος δε χρειαζόταν σταθερό τηλέφωνο στο διαμέρισμα. Έτσι αποφεύγει τα τέλη ενεργοποίησης καθώς και την αναμονή μέχρι να αποκτήσει τη σύνδεση.

Με αυτή την κουβέντα λοιπόν μου ήρθε πάλι στο μυαλό μια σκέψη που είχα κάνει και παλιότερα – αφού αρχίσαμε όλοι να κλειδώνουμε τα wi-fi μας. Γιατί αφού το internet είναι πια ένα απαραίτητο αγαθό για τους περισσότερους ανθρώπους να μην είναι μια παροχή σε κάθε πολυκατοικία όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή η συνδρομητική τηλεόραση και να το πληρώνουμε μέσω των κοινοχρήστων; Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή ώστε να υπάρχει πρόσβαση απ’ όλα τα διαμερίσματα και το τελικό κόστος για κάθε διαμέρισμα – σε μια πολυκατοικία των 20 διαμερισμάτων ας πούμε – δε θα ξεπερνούσε τα €3-4 μηνιαίως.

Στη καθιερωμένη συνέλευση που κάνει κάθε πολυκατοικία – ναι, σ’ αυτή που όλοι τσακώνονται – θα μπορούσε συζητηθεί αυτό και αν ένα ποσοστό 60-70%, ώστε να είναι και συμφέρουσα μια τέτοια υλοποίηση, το επιθυμούσε να προχωρούσαν σε εγκατάσταση. Αν κάποιος για δικούς του λόγους δεν ήθελε απλώς δε θα έπαιρνε από τον διαχειριστή το password του δικτύου και φυσικά δε θα χρεωνόταν στα κοινόχρηστα για την υπηρεσία.

Σε επίπεδο παρόχου είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν παρέχουν ακόμα τέτοια πακέτα. Δεν είναι τόσο παράλογο βέβαια γιατί άλλο να πληρώνεσαι για 20 συνδέσεις και άλλο μια. Θα μπορούσαν όμως να αναλαμβάνουν και την εγκατάσταση του εξοπλισμού (access points σε κάθε όροφο ας πούμε) με την ανάλογη εφάπαξ χρέωση ή και τη συντήρηση του μικρού αυτού δικτύου με επίσκεψη τεχνικού μια φορά το εξάμηνο και πολλές ακόμα υπηρεσίες τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν σαν εξτρά – ή και όχι. Δε νομίζω και πάλι το κόστος ανά διαμέρισμα να ξεπερνούσε το ποσό που ανέφερα πριν ακόμα κι αν το πακέτο ήταν κάπως ακριβότερο. Φυσικά για τον πάροχο θα ήταν πιο εύκολη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτή η σκέψη θα μπορούσε να επεκταθεί και σε επίπεδο σήματος κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα στην περιοχή που ζω η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ δεν έχει σήμα. Έχω αναγκαστεί λοιπόν να χρησιμοποιώ τη λύση συγκεκριμένης εταιρίας η οποία δίνει μέσω της adsl σύνδεσής μου 100% σήμα 3G στο κινητό μου. Αυτή τη λύση θα μπορούσαν να την εκμεταλλεύονται περισσότερα τους ενός διαμερίσματα μιας και από μόνη της δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης πολλών αριθμών. Έχει κάποιους περιορισμούς αλλά ίσως να υπάρχει λύση από τεχνικής άποψης οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Αυτή η σκέψη έτσι απλοποιημένη όπως τη γράφω εδώ έχει και μερικές πιο εξειδικευμένες παραμέτρους (τεχνικές και ορθής χρήσης) τόσο από πλευράς χρηστών όσο και παρόχων. Σημαντικές αλλά όχι απ’ αυτές που θα δημιουργούσαν πονοκέφαλο σε κάποια απ’ τις δυο μεριές. Το πιο δύσκολο όμως θεωρώ ότι είναι η συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων. Καλό θα ήταν για αρχή να γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Να λέμε καμιά καλημέρα στο ασανσέρ ας πούμε.

Update

Το bandwidth είναι κάτι που δεν ανέφερα για να μη μπω σε τόσο τεχνικά θέματα. Όμως είναι κάτι που είναι λογικό να απασχολεί πολλούς. Έτσι κατά την άποψή μου ακόμα και με τις υπάρχουσες ταχύτητες πρόβλημα πιθανότατα θα δημιουργείται μόνο σε ώρες αιχμής. Ας λάβουμε όμως υπόψιν πως ήδη πάροχος δίνει ταχύτητες 30 και 50 Mbps μέσω VDSL και νομίζω πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Ωστόσο αναφέρω και εδώ πως είναι σημαντικό να υπάρξουν κανόνες στη χρήση ώστε να είναι όλοι όσο γίνεται πιο ικανοποιημένοι.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά όμως ρίξτε μια ματιά εδώ

Advertisements

5 Comments on “Σύνδεση internet στα κοινόχρηστα”

 1. spizaetos says:

  Στην πράξη η ταχύτητα της σύνδεσης δεν ξεπερνά τα 1,7MB/s. Αυτή η ταχύτητα είναι μια χαρά για ένα άτομο/οικογένεια, όχι όμως για δέκα. Ειδικά αυτοί που κατεβάζουν πολύ, είτε θα εμποδίζουν τους άλλους να κάνουν το οτιδήποτε, είτε δεν θα μπορούν να κατεβάζουν.

  Εγώ πάντως την σύνδεση μου δεν θα την μοιραζόμουν. Μπορεί ο άλλος να κατεβάζει παιδικό πορνό, γιατί να μπλέξω εγώ; 16 Ευρώ το μήνα για internet όλοι μπορούν να διαθέσουν.

  • Δεν είναι οι ανάγκες όλων οι ίδιες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αρκείται στο browsing και τα social media. Mίλησα άλλωστε και για παραμέτρους τόσο τεχνικές όσο και ορθής χρήσης οι οποίες μπορούν να συμφωνηθούν. Ακόμα και να κλειδωθούν (policies) από τους παρόχους. Από κει και πέρα, όποιος δε θέλει δεν παίρνει μέρος και κάνει τη σύνδεση που καλύπτει τις δικές του ανάγκες του. Λύσεις πάντα υπάρχουν.

 2. Angelos says:

  Θα μπορούσε φυσικά να γίνει αυτό με κάποιο αρκετά ποιο εξειδικευμένο modem/router και να κατανεμηθεί το bandwidth αναλόγως στο διαμέρισμα.
  Φυσικά υπάρχουν τεχνικά κολλήματα, όπως:
  α- Ποιος θα είναι αυτός που έχει τις γνώσεις σε κάθε πολυκατοικία ώστε να ρυθμίσει ένα τέτοιο router??
  β- Tα εν λόγω router κοστίζουν
  γ- Κάνοντας μια τέτοια κίνηση οι ένοικοι ίσως απαιτήσουν μεγαλύτερη ταχύτητα απο αυτή του 256kb/s που ίσως αντιστοιχεί στο κάθε διαμέρισμα
  δ- το γ φέρνει την ανάγκη να προστεθεί 2η ή και 3η γραμμή ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των διαμερισμάτων (μιας και στις μέρες μας υπάρχουν πολλά διαμερίσματα, που έχουν παραπάνω απο ένα pc – laptop)
  ε) στις περιπτώσεις του σταθερού Η/Υ θα χρειαστεί να δαπανήσει το κάθε διαμέρισμα ένα μικρό ποσό ώστε να έχει την δυνατότητα σύνδεσης σε Wifi δίκτυο…

  Όλα αυτά είναι κολλήματα που πιστεύω πως θα υπάρξουν σχεδόν σε όλες τις οικοδομές που θα εφαρμοστεί..
  Να μην αναφερθώ σε ηλικιωμένους ή κάποιους περισσότερο περίεργους ή και ψαγμένους στα δίκτυα Η/Υ όπου πραγματικά οι καβγάδες δεν θα έχουν όριο…

  Πραγματικά πολύ καλή ιδέα παρ’ αυτά..

  • Συμφωνώ απολύτως όμως θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:

   α. Οι ρυθμίσεις θα γίνονται από τον πάροχο. Πιστεύω ότι μπορεί να έχει κάποια standard policies
   β. Τα router αυτά κοστίζουν αλλά με ειδικές συμφωνίες οι τιμές πέφτουν δραματικά. Πριν μέρες μου έλεγε τεχνικός πως στον πάροχο για τον οποίον εργάζεται τα modem/router κόστιζαν παλιότερα €100+ ενώ τώρα με ειδική συμφωνία με κατασκευαστή του κοστίζουν €15-20. Η ποιότητα δεν ήταν ίδια αλλά η δουλειά έγινε και συμφέρει και τον πελάτη πιστεύω.
   γ. Απαντάω με το update στο post σ’ αυτή την παρατήρηση
   δ. Είναι μάλλον αναγκαίο ναι. Αλλά ο ανταγωνισμός εδώ θα ρίξει σταδιακά το κόστος. Συμβαίνει με όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τεχνολογίας.
   ε. Ίσως θα ήταν χρήσιμο στις νέες οικοδομές να γίνεται πρόβλεψη και για δίκτυο. Ειδικά οι νέες μοντέρνες πολυκατοικίες έχουν υποδομές για τόσα, δε νομίζω πως είναι τόσο δύσκολο να έχει και αυτό.

   Η συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων όμως είναι αυτή που μάλλον καθιστά την ιδέα μη πραγματοποιήσιμη.

   • Angelos says:

    Συμφωνώ μαζί σου, ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες. Με μια μόνο διαφορά, κανένας πάροχος δεν πρόκειται να θυσιάσει 20 συνδέσεις για 1-5 συνδέσεις ανα πολυκατοικία και να μπει σε διαδικασίες συμφωνιών για συσκευές (modem/router etc). Ο στόχος κάθε εταιρείας είναι πάντα το κέρδος (δυστυχώς).

    Το άρθρο πιστεύω πως αφορά κινήσεις των κατοίκων των πολυκατοικιών και εκεί βασίστηκε η απάντησή μου.

    Φιλικά πάντα, Άγγελος


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s