Αγαπητοί γονείς

Ποιος άνω των 25-30 δε θυμάται την κλασσική φωτογραφία μαιευτηρίου ενός φασκιωμένου νεογέννητου, να περιφέρεται με γέλια και χαρές ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς; Εκείνη τη φωτογραφία που κάποια νοσοκόμα είχε τραβήξει βαριεστημένα από μια και μοναδική γωνία όπως όπως; Για να μην πούμε και για την ανυπομονησία να εμφανιστούν οι φωτογραφίες από την οικογενειακή φωτογραφική μηχανή, εκείνη με το φιλμ και να μοιραστούν στις θείες, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, οι οποίοι με τη σειρά τους αφού τις έδειχναν με καμάρι παντού, την καλύτερη την έβαζαν σε μια ωραία κορνίζα και την τοποθετούσαν σε περίοπτη θέση στο καθιστικό, στη θέση εκείνη που δεν υπήρχε περίπτωση να μην την προσέξει κάποιος. Κι αν δεν την πρόσεχε θα του την έδειχνε με το ζόρι.

Μετά ήρθαν στη ζωή μας τα κινητά και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Άμεσο αποτέλεσμα, εκατοντάδες φωτογραφίες τραβηγμένες κατά ριπάς και κατά βούληση από τις πρώτες κιόλας ώρες του μωρού. Να γεμίζουν οι φάκελοι στα computer του σπιτιού, της δουλειάς, τα digital frames να τις προβάλουν σε τυχαία σειρά 24/7, να γίνονται wallpaper την επόμενη κιόλας ημέρα σε όλες τις συσκευές που διέθεταν οθόνη και τα mail να φεύγουν με δεκάδες φωτογραφίες σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες επέμεναν στις κορνίζες τους.

Σήμερα τα έχουμε όλα. Κάμερες με πολλά megapixels, κινητά με τεράστιες χωρητικότητες, retina displays. Έχουμε και τα social media. Το facebook, το twitter, το flickr κα. Με το που γεννιέται το παιδί ενός φίλου είτε ζει στην άλλη άκρη της γης είτε στο διπλανό διαμέρισμα θα ανεβάσει τις καλύτερες φωτογραφίες με το πάτημα ενός κουμπιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φίλοι θα τις δουν, θα χαρούν, θα συγκινηθούν, θα τον συγχαρούν, θα σχολιάσουν και με τη σειρά τους θα τις μοιράσουν κι αυτοί σε εκατοντάδες φίλους. Σχετικούς ή άσχετους. Οι παππούδες και η γιαγιάδες πια, αν είναι τυχεροί μπορεί να αποκτήσουν μια κακοτυπωμένη σε Α4 (plain paper) φωτογραφία. Για κορνίζα ούτε λόγος.

Η πιο κρίσιμη διαφορά των τριών παραπάνω χρονικών περιόδων δεν άλλη από το μέγεθος της έκθεσης των μωρών αλλά και γενικότερα των ανηλίκων. Σήμερα, λόγω των social media,  τα παιδιά είναι υπερεκτεθιμένα από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους. Όλοι έχουμε σχολιάσει φωτογραφίες των παιδιών των φίλων μας. Συμμετέχουμε αυθόρμητα στη χαρά των δικών μας ανθρώπων. Φυσικό και ανθρώπινο.

Σ’ αυτό το σημείο όμως πρέπει να χαλάσω το party για να αναφέρω το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Όχι για να μην τα ματιάσουν αλλά για να περιοριοριστεί ο κίνδυνος κάποιος να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία του παιδιού σας με όποιον τρόπο επιθυμεί. Όλοι καταλαβαίνουμε νομίζω πόσοι τρόποι υπάρχουν. Δεν είναι ευχάριστοι να αναφερθούν. Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν είναι ασφαλείς. Ακόμα και να μη μπορεί κάποιος να τις αντιγράψει ή κατεβάσει (που πάντα μπορεί) μπορεί πολύ εύκολα με ένα print screen να τις αποκτήσει και να κάνει ό,τι θέλει.

Έτσι από δω και μπρος σκέφτηκα να μην ενθαρρύνω με likes και comments τέτοιου είδους φωτογραφίες. Θα προτιμήσω να δείχνω τη χαρά μου με ένα τηλεφώνημα ή με μια επίσκεψη. Εκτός των άλλων ερχόμαστε και πιο κοντά με τους νέους και super busy γονείς. Πού ξέρεις, μπορεί να μάθουμε να αλλάζουμε και καμιά πάνα.

Συμπαθάτε με
Να σας ζήσουν

Advertisements

One Comment on “Αγαπητοί γονείς”

  1. Το λέω χρόνια τώρα σε πολύ κοντινούς μου φίλους… Κάποιες φορές έχω γίνει κ κακιά αλλά ναι, couldn’t agree more!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s