Ρε συ, γιατί δεν έχω πληκτρολόγιο;

Είσαι νέος, πολύ νέος, και μόλις σου ανακοίνωσαν ότι τελικά πήρες τη θέση στη μηχανογράφηση της μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας που ήθελες. Η χαρά σου δεν περιγράφεται. Κάθε μέρα, πηγαίνεις κεφάτος στη δουλειά και αυτά που έχεις να κάνεις είναι πολύ συγκεκριμένα και διασκεδαστικά για ένα geek σαν εσένα: υποστηρίζεις το δίκτυο, τους servers, τα “παιχνίδια” σου δηλαδή που είναι πανάκριβα και στην αιχμή της τεχνολογίας, υποστηρίζεις τους συναδέλφους users οι οποίοι απευθύνονται για βοήθεια σε σένα για το πιο χαζό ή το πιο σοβαρό θέμα τεχνολογίας που τους απασχολεί.

Ένα από τα προσόντα που πρέπει να έχει ο ΙΤ είναι να κάνει τους users του να τον εμπιστευτούν. Να νιώθουν τη σιγουριά πως αν κάτι πάει στραβά εκείνος θα τους βοηθήσει ώστε να μη χαθεί δουλειά ωρών από ένα πρόβλημα που θα προκύψει και ότι όλα θα δουλεύουν σωστά ώστε να είναι παραγωγικοί. Μπορεί να γίνει και φίλος με κάποιους από τους users αλλά και αυτό να μη συμβεί σίγουρα χτίζεται με τον καιρό μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, κάτι που κάνει την επαγγελματική ζωή καλύτερη, πιο υγιή και πιο ανθρώπινη.

Έρχεται όμως μια μέρα, όχι και τόσο διασκεδαστική όπως τελικά αποδεικνύεται, που πηγαίνεις στο γραφείο και πριν προλάβεις να βγάλεις το μπουφάν σου, θα σου πούνε “κλείδωσε τον τάδε χρήστη έξω από το δίκτυο”, “πήγαινε και πάρε το πληκτρολόγιο από το μηχάνημα του Γιώργου γιατί έχει απολυθεί. Δεν του το έχουν ανακοινώσει ακόμα και υπάρχει κίνδυνος να κάνει καμιά ζημιά, να σβήσει τα αρχεία του” ή αν ο χρήστης είναι τυχερός “συνόδευσε τη Μαρία στο γραφείο της γιατί απολύθηκε και θέλει να πάρει τα προσωπικά αρχεία που έχει στο pc της, και πρόσεχε ότι δε θα πάρει και τίποτα άλλο” (ευτυχώς το HR της εταιρία που συνοδεύει κι αυτό φροντίζει ώστε απολυμένος να μην κλέψει καμιά γομολάστιχα ή κανένα post-it). Ναι. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν επιτρέψει σε απολυμένους να πάρουν ούτε καν τα προσωπικά τους αρχεία, τη φωτογραφία της φίλης του ή της κόρης του που έχει σαν background στο desktop του, για να νιώσει λίγο πιο οικείο το περιβάλλον που περνάει τόσες ώρες της ημέρας. Αφού αυτά βρίσκονται στο pc της εταιρίας είναι και περιουσία της εταιρίας. Κατάλαβες.

Έτσι η σχέση η οποία δημιουργήθηκε που εκτός από επαγγελματική είναι και ανθρώπινη, προσωπική, πάει στο διάολο. Ο ΙΤ που ο χρήστης εμπιστευόταν όλον αυτό τον καιρό είναι τώρα ο τύπος που πάει και του παίρνει το πληκτρολόγιο και μόλις αυτός τον πάρει τηλέφωνο να τον ρωτήσει τι έχει συμβεί εκείνος κάνει την πάπια γιατί έχει και ο ίδιος τρομοκρατηθεί ή απλώς δεν ενδιαφέρεται. Είναι τελικά το τσιράκι της διεύθυνσης η οποία μέχρι χθες εμπιστεύονταν τον υπάλληλό της και σήμερα ξαφνικά τον αντιμετωπίζει σαν αυτόν που θα κάνει ζημιά για να την εκδικηθεί και χρησιμοποιεί τον ΙΤ σα μπάτσο. Λες και ο απολυμένος δεν έχει άλλα προβλήματα εκείνη τη στιγμή.

Την επόμενη μέρα και κάθε μέρα πια ο ΙΤ πάει χωρίς κέφι στη δουλειά γιατί ανακάλυψε ότι υπάρχουν και “καθήκοντα” που δεν αναφέρονται στο job description της θέσης που ανέλαβε. Κάθε πρωί – ειδικά σε καιρούς σαν αυτούς που ζούμε σήμερα – ξυπνάει με το άγχος να μη βρεθεί πάλι σε αυτή την ντροπιαστική θέση. Γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αρκετά καλή δικαιολογία για το ότι ανέχεται να τον χρησιμοποιούν μ’ αυτό τον τρόπο.

Αφορμή γι’ αυτό το ποστ είναι πρόσφατη εμπειρία μου, με απολυμένο συνάδελφο που νόμιζε ότι τον είχα κλειδώσει ενώ απλώς είχε ξεχάσει το password του και ο οποίος μόνος του μου ζήτησε να τον συνοδεύσω στο γραφείο του για να πάρει κάποια προσωπικά του αρχεία από το pc και εμένα εκείνη τη στιγμή ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί μαζί με όλους όσους έχουν βοηθήσει ώστε να θεωρείται και αυτός ο ρόλος του ΙΤ, φυσιολογικός.

Advertisements

2 Comments on “Ρε συ, γιατί δεν έχω πληκτρολόγιο;”

  1. ITtravame says:

    Kai akrivws etsi…Oti apo o an8rwpos pou niw8ei yperoxa na tous lynei ta provlhmata ka na vlepei thn anakoufish sta proswpa tous, ginesai o portierhs pou tous kleinei thn porta katamoutra… 😦 xalia…

  2. George says:

    Mόλις ήρθα στην ίδια θέση και σήμερα …. μόλις έπρεπε να το παίξω κακός . Και η ειρωνεία είναι ότι ο άνθρωπος απολύθηκε για να έρθει ένα βύσμα . Και να φανταστείτε είχε τις λιγότερες ώρες συνολικά σερφαρίσματος απο όλους στην εταιρία . Ηξερα ότι δούλευε,όχι αστεία…

    Δύσκολη η θέση μας…το έχω πάθει πολλές φορές αλλα κάθε φορά είναι σαν την πρώτη…δύσκολη…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s